Bilişim sisteminiz hiç arızalanmasın mı istiyorsunuz? İlk yapmanız gereken sisteminize; uygun bir Kesintisiz Güç Kaynağı ‘nı dahil etmek olmalıdır.
Arızalanmayan bir bilişim sistemi hayal değildir. Arızalanan aslında donanımlar ya da yazılımlardır. Eğer sisteminizi donanımda arıza olduğunda diğer donanımı devreye alacak ya da yazılımda arıza olduğunda diğer yazılımı devreye alacak bir biçimde konfigüre ederseniz bilişim sisteminiz arızalanmadan yoluna devam edecektir.
Bilişim sisteminizde eğer Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) yoksa yukarıda bahsettiğimiz biçimde sistem tasarlamış dahi olsanız sözünü ettiğimiz arızalanmayan bilişim sistemine ulaşmanız olanaklı olmayacaktır.
Bilişim sistemlerinde yer alan donanım ve yazılımlar son derece kibar ve naziktirler. Hatta cihazlar ne kadar kaliteliyse stabil elektrik sistemine ihtiyaç o oranda artacaktır. Voltajda oluşacak küçük oynamalar bile sizin bilişim sisteminizde donanım arızalarına neden olacaktır.
Donanımların ani kapanmaları, çalışan yazılımın da aniden kesilmesine neden olur. Yazılım yeniden açıldığında bazen kaldığı yeri hatırlamayıp ya baştan başlar ya da son çalıştığı işi pas geçip bir sonrakine geçebilir. Bu da yazılım arızalarına neden olur.
Eğer bilişim sisteminin sağlıklı çalışmasını engelleyen, elektirik sistemini doğru biçimde kurmazsanız donanım ve yazılım arızalarıyla baş edemez, bilişim sisteminin arızalanmasının da önüne geçemezsiniz.
Çoğu zaman 5-6 kullanıcısı olan sistemlerde bile elektirik sisteminin doğru çalışmaması büyük sorunlara neden olabilmektedir. Bu sistemlerde genellikle sabit disk’ler hasar görmekte ve önemli veri kayıpları yaşanabilmektedir. Küçük sistemlerde bizim de elimizde bulunan çok ekonomik yedekleme sistemleri olmasına rağmen, yedekleme sistemleri bulunmamaktadır. Çoğu zaman ya veriler kurtarılamamakta ya da veri kurtarma merkezlerinde çok pahalı kurtarma çözümleri uygulanmaktadı.
Bilgisayarların altına konulan küçük ups’ler kısa sürede ömrünü tüketmekte, yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir. Zaten ilk değiştirilmeden sonra ups kablolamasının yapıldığı profesyonel çözümlerle aynı rakamlara ulaşıldığı halde profesyonel elektrik sistemi çözümleri ihmal edilmektedir.
KGK satın alırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta güç seçimidir. Güç hesabını iyi yapabilmek için aşağıdaki denklemin anlaşılması gerekir:
P = V * I *Cos phi (W)
Bu denklemde P gücü, V voltajı ve A çekilen akım değerini ifade etmektedir. Cos phi ile ifade edilen ise güç faktörüdür (verimi gösterir) ve 0 ile 1 arasında bir değerdir. Bu üç parametrenin çarpımı sonucunda bir KGK’nın (yada herhangi bir cihazın ) W(Watt) cinsinden gücü bulunur. Pratikte hiçbir zaman bir cihaz %100 verim ile çalışamaz. Dolayısıyla bazı kayıplar meydana gelir. Bu kayıplar ısı şeklinde ortaya çıkar ve elektronik bileşenlerin daha fazla ısınmasına sebep olur. Hemen hemen tüm cihazlarda kullanılan metal soğutucuların yada fanların görevi bu ısıyı düşürerek malzemenin zarar görmesini önlemektir.
Dünyadaki tüm kesintsiz güç kaynağı üreticileri offline ve line–interactive UPS’leri için Cos phi değeri 0.6 – 0.7, online UPS’leri için 0.8 civarındadır. Bu da demektir ki:
1 VA=0.66 W veya 1 W=1.5 VA (Offline ve line interactive KGK’lar için)
1 VA=0.8 W veya 1 W=1.25 VA (Online KGK’lar için )
Bir örnek ile açıklayalım: Hepimizin bildiği gibi standart bir PC’nin içinde 200 W’lık bir power supply vardır. Monitör de bu power supply’a paralel bağlandığında yaklaşık 200W güç çekilmektedir. Bu yükü koruyacak bir offline KGK’nın VA cinsinden gücünü bulmak için 1.5 ile çarpmak gerekir. Dolayısıyla renkli monitörlü bir PC’yi korumak için en az 300 VA’lık bir offline KGK’ya yada 250 VA’lık online KGK’ya ihtiyaç vardır. Bu örneği ele alırsak son kullanıcı 200 VA’lık bir KGK satın aldığında cihazı bilmeyerek %50 oranında aşırı yüklemiş olur.
Bu hatayı önlemek için güç kaynağını alacak kişinin kaç VA’lık bir KGK’ya ihtiyacı olduğunun hesabını iyi yapılmalıdır. Burada müşteri yönlendirilmelidir. Güç seçimi ona bırakılmamalıdır.
Sizler için doğru bilişim sistemi elektirik sistemini kurmamızı isterseniz bu konuda size yardımcı olabiliriz.