Kablosuz Ağ Kurulumu


İletişim ağları gün geçtikçe kablosuz hale dönüşüyor… Kablosuz ağ (Wireless) kurulumları da önemli hale geliyor. İşletmeler birden fazla kablosuz ağa ya da sürekli kopan ağlara sahip olmak istemiyor.

Kablosuz Ağ

Notebook’ların gün geçtikçe yaygınlaşmasının ardından şimdi de tablet ve telefonların sadece kablosuz iletişim kurması, kablosuz ağ ‘ları daha da önemli hale getirmektedir. Kablosuz ağ kurulumu en basit haliyle, internet sağlayıcısından satın alınan modemle birlikte sağlanmaktadır. Bu sistemler sınırlı, ev tipi kullanımlarda sorunsuz çalışmaktadır.

Ofis ortamında ise bu yapılar çoğu zaman yeterli gelmemektedir. Bu yapının ofis ortamında kullanılamamasının başlıca nedeni bu modemlerin işlemci ve belleklerinin yoğun trafiği desteklemekte yetersiz kalmasıdır.

Bir başka konu ise ofis ortamına tek bir Acccess Point cihazın yeterli gelmemesi, çok sayıda Access Point konumlandırma ihtiyacının doğmasıdır. Bu durumda; basit yapılarda iki ayrı tercih kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi her acccess point’in kablosuz sinyaline farklı isim vermek, diğer bir seçenek ise tümüne aynı isimi vermektir.

Farklı isim verildiği durumda, kablosuz ağlar aratıldığında, tek firmaya ait çok sayıda ağ görünecek, kullanıcı kendisinin en yakın olduğu, iyi çeken ağı tercih edecektir. Bu seçenek çoğu zaman kurumsal imaj gereği tercih edilmez.

İkinci basit yapı tercihinde bütün Access Pointler aynı isimdedir. Kablosuz ağlar aratıldığında firmaya ait tek bir ağ görünmektedir. Seçenek işaretlenerek giriş yapılır. Bu yapı görece daha profesyoneldir. Ancak çok sayıda handikapı beraberinde getirmektedir. Mesela notebook ağa dahil edildikten sonra başka odaya geçme ihtiyacı oluştu ve alt kattaki başka bir odaya geçtiniz. Bu durumda kablosuz ağlara baktığınızda ağınızın çok iyi çektiğini görürsünüz. Oysa siz o ağa değil üst katta bir diş bile zor çeken ağdasınız. Bu nedenle de çok ağır bir  internette işlem yapmaktasınız.

Profesyonel kablosuz ağlarda işletmeye ait çok sayıda Access Point olmasına rağmen tek bir Ağ Adı vardır. Notebook’un hangi ağa yakın olduğunu Controller Kart denilen başka bir cihaz bulur ve kullanıcı tarafından hissedilmeyen bir biçimde diğer Access Point’ler arasında geçişler sağlanır.

Kablosuz ağlar bazen de fiber optik kablolama yapmanın verimli olmadığı durumlarda noktadan noktaya kullanılır. Örneğin aralarında kilometrelerce mesafe olan iki lokasyonunuz var. Ve diğer lokasyonunuzdaki bilgisayarların, merkezinizdeki kaynaklara erişmesini, bazı programları çalıştırmasını istiyorsunuz.

Bu gibi durumlarda herkes tarafından akla gelen ilk seçenek fiber optik kablo kullanımıdır. Ancak bazı durumlarda Devlet’e ait yollarda kazı yapılamayacağından dolayı bu pek mümkün olamaz. Bu gibi durumlarda akıla iki seçenek gelmelidir. Ya Mpls devre alınıp routing yapılması ya da iki lokasyonun birbirini noktadan noktaya Access Point’le görmesinin sağlanmasıdır.

Noktadan noktaya kablosuz ağ oluşturmak için gerekli olan tek şey iki lokasyonun birbirini dürbünle görebiliyor olmasıdır. Daha doğrusu arada görüşe engel olmamasıdır. Mpls devreyle 100 Mbit gibi bir hız ile kesintisiz iletişimin sağlanması her ay oldukça yüksek fatura maliyeti getirirken, noktadan noktaya kablosuz ağ kurulumu tamamen ücretsizdir.

Çok sıklıkla firmalardan misafirler ağımıza girerken, kullanıcı adı ve şifreleri cep telefonlarına gelsin, giriş yapmalarının ardından verdiğmiz kullanıcı adıyla yaptıklarını loglayabilelim yönünde talepler gelmektedir. Bu yapıları radius serverler’la yapılmaktadır. Biz bu başlığı kablosuz ağdan ziyade firewall ve güvenlik başlıklarında ele alıyoruz.

Siz de profesyonel bir kablosuz ağım olsun, sürekli kopmalar olmasın, modemimi sadece bir defa başlatayım bir daha yıllarca hiç açıp kapatma ihtiyacım olmasın istiyorsanız, bizimle irtibat kurunuz..